Wykorzystywane w medycynie ludowej jako lekarstwo, w wierzeniach – uznawane za symbole płodności i urody, na co dzień doceniane za bogactwo witamin. Ulubione drzewo afrykańskich zwierząt - Marula.
Drzewo słoni
Marula pochodzi z Afryki Południowej, właśnie tam w granicach olbrzymiego trójkąta, którego wierzchołki wyznaczają Cape Verde, Półwysep Somalijski i Przylądek Dobrej Nadziei, ludność tych terenów - sadzi liściaste wielkoludy. Drzewa osiągają wysokość od 9 do 18 metrów, mają rozłożyste korony i spiczaste liście. Doskonale radzą sobie na surowych pustynnych glebach, dając cień zwierzętom i ludziom. Zwane są również “drzewami słoni”, ponieważ wokół nich często można spotkać… pijane słonie. Zwierzęta te uwielbiają owoce maruli, które zjadają wraz z pestkami, a te fermentują, wprowadzając słonie w stan upojenia.
Miejscowa ludność pozyskuje z maruli - korę, z której napar pomaga leczyć bóle brzucha; miododoajne kwiaty oraz owoce. Stanowią jeden z podstawowych składników jadłospisu mieszkańców, a ponieważ są trwałe i odżywcze, ratują ludność od niedożywienia w czasie nieurodzaju. Afrykanie nie zrywają owoców maruli, ale czekają aż te opadną na ziemię i kiedy są dojrzałe przetwarzają je na soki, wina, likiery, dżemy. Owoce maruli mogą być spożywane także na surowo. Są bogate w witaminę C, co może przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego. Wielkością przypominają śliwkę, mają żółtą skórkę i biały miąższ. W niektórych regionach powstaje z nich specjalne, orzeźwiające piwo o nazwie „mukundi”.
Z pestek owoców tłoczony jest olej, który obecnie wykorzystywany jest w gastronomii, aby podsycić smak potraw, ale i w przemyśle kosmetycznym. W pestkach znajdują się dwa albo trzy jadalne nasiona. Zawartość protein wynosi w nich ok. 28%. Dzięki bardzo dużej ilości oleju mogą one się palić jak miniaturowe świece.
Marula łączy ludzi
Marula odgrywa ważną rolę w tradycji i kulturze niektórych społeczności w Afryce. W pewnych regionach owoce są używane w praktykach rytualnych, a sok z nich wykorzystywany jest do produkcji tradycyjnych napojów alkoholowych. Dodatkowo, sok stosowny jest jako lek przeciwgorączkowy. Co roku jedna z ośmiu grup Ludu Owambo organizuje dożynki z okazji zbiorów maruli, podczas wydarzenia, wszyscy piją wino z tych owoców. Tradycyjny sąd ludu Owambo na czas zbiorów owoców - zawiesza swoją działalność, na trzy miesiące. U tubylców Zulu – olejek z pestek - jest uważany za symbol kobiecej płodności, miękkości i tkliwości.
Z kolei w Namibii zbiorem i przetwarzaniem maruli zajmują się wyłącznie kobiety. W ten sposób powstała kobieca spółdzielnia Eudafano w miasteczku Ondangwa, która zajmuje się tłoczeniem z pestek maruli - oleju. Przy udanych zbiorach - Eudafano - produkuje 8 ton oleju rocznie.
Dodatkowo, gdyby przyjrzeć się punktom, w których rośnie drzewo marula, dałoby się z nich wyczytać drogi pokonywane przez ludy koczownicze. Warto również nadmienić, że przyniesienie w podarku owocu marula jest interpretowane przez Afrykańczyków jako gest przyjaźni.
Marula jest głównym olejem aktywnym linii Owoce Miłości.